Heidi Delaere, Diëtiste En Personal Coach  thumbnail

Heidi Delaere, Diëtiste En Personal Coach

Published Aug 07, 23
9 min read

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen. Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Soms doe ik inspiratie voor artikelen op uit jullie verzoekjes en reacties, maar dit keer was het mijn eigen gevoel dat me een idee gaf. Afgelopen woensdag had ik namelijk even totaal geen motivatie om te gaan sporten. Ik had gewoon geen zin. Regen, lui, vriendje is thuis, een lange dag gehad en nog 100 andere excuses had ik! Je herkent het vast wel.

Hieronder vertel ik je 10 dingen die mij motiveren om die beslissing te nemen. Soms heb je gewoon echt even geen zin om te sporten. Af en toe hieraan toegeven is echt geen probleem, maar ik vind het ook heel goed om jezelf even een fikse schop onder je kont te geven.

Hieronder vertel ik hoe ik mijzelf motiveer om tóch naar de sportschool te gaan, als ik totaal geen zin heb. 1. Ik bedenk hoe ik me voel achteraf!! Dat is echt mijn nummer 1 manier om toch te gaan. Ik weet namelijk dat ik me ALTIJD goed, fit en trots voel als ik thuis kom.

Ik bedenk me wat er gebeurt als ik steeds vaker niet ga omdat ik geen zin heb. Als je een keertje overslaat, is dat natuurlijk geen enkel probleem. Als dat langzaam steeds vaker gebeurt, zul je achteruit gaan in fitheid en gezondheid. Je zult minder lekker in je vel zitten.

Als je het gigantisch druk hebt gehad, veel stress hebt of nog veel spierpijn hebt van je vorige workout, dan is het inderdaad misschien niet verstandig om te gaan. Maar als dat niet het geval is, is sporten gewoon mega goed voor je! Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je energielevel, eigenwaarde en je stemming.

Samen trainen is altijd leuker dan alleen. Bovendien is het zelden zo dat jullie beiden geen zin hebben. Je sportmaatje kan je dus lekker door je workout heen slepen! 10. Ik denk aan mijn doel!! Ook een heel belangrijke manier voor mij om mijn motivatie hoog te houden. Ik wil me heel graag fit blijven voelen, lekker in mijn vel zitten, veel energie hebben en mijn lichaam in shape houden.

SO GO!! Ik hoop dat ik je gemotiveerd heb. Als je een keer geen zin hebt om te sporten pak je gewoon dit artikel erbij…. wedden dat je gaat kijkt evil. Chop chop…. sportkleding aan en gaan! Groetjes, Marloes .

Bedenk dat jij je na een training veel beter voelt. Als je niet traint, terwijl je het wel met jezelf hebt afgesproken, voel jij je schuldig, lui en ben je niet tevreden. Je zegt immers een afspraak af met jezelf. Geen fijn gevoel is dat. Als je wél gaat, voel jij je zowel fysiek als mentaal zoveel beter.

Dan ben je in ieder geval wél geweest! Spreek met een vriend of vriendin af om virtueel samen te gaan trainen. Hij of zij is dan je stok achter de deur en het is vaak ook nog gezellig! Leg je spullen de avond ervoor klaar en train ’s ochtends meteen.

Bijvoorbeeld door aan een vriend(in) te laten weten dat je direct na je werk wilt gaan trainen. Laat haar je aanmoedigen. Drink een extra kop koffie en zoek naar de lekkerste motiverende muziek om mee te trainen. Verplaats je trainingsdag naar een andere dag. Bedenken wat voor lekkere post-workout meal je daarna mag eten van jezelf.

Als je in de avond traint, heb je heel de dag om excuses te verzinnen. Als je ’s ochtends niet kan of wilt trainen, doe het dan gelijk na je werk en niet pas na het avondeten. Doe ver van tevoren al je sportkleding aan, dan moet je wel. Train buiten en spreek met jezelf af dat als je wanneer je onderweg bent alsnog geen zin hebt, je om mag keren.

Daar heb je voor gewerkt! Blijf ervoor werken. Bekijk ook zeker je progressie in je training. Hoe tof is het om te zien dat je in week 0 bijvoorbeeld 3x kon opdrukken en nu al 10x. Merk je dat je vaker of voor langere tijd geen zin hebt om te trainen? Maak dit bespreekbaar met je Personal Body Coach.

Is deze factor nu misschien niet meer aanwezig? Of wellicht heb je een andere mindset. Misschien ben je op het moment tevreden met je huidige shape en is dit niet meer de voornaamste reden om te trainen. Door dit met je coach te bespreken, kun je samen ontdekken waar jullie wel motivatie uit kunnen halen.

Begin rustig met sporten en ga steeds iets meer doen. Gebruik een trainingsschema dat past bij uw leeftijd, conditie en sport. Kijk op voor voorbeelden van trainingsschema's. Bijvoorbeeld schema's voor hardlopen. Maak uw spieren warm voordat u gaat sporten. Dit noemen we een warming-up. Bij de meeste sporten betekent dat eerst een rondje rennen of even op een hometrainer fietsen.

Uw spieren worden dan soepeler en werken beter samen. Na een warming-up bent u fitter. U let beter op en reageert sneller. Doe oefeningen voor uw spieren. Uw spieren worden zo sterker en sneller. U kunt dan beter reageren op onverwachte bewegingen of botsingen. Kijk op Voorkomblessures voor oefeningen die de kans kleiner maken dat u blessures krijgt.

Aan het einde van uw training is het goed om rustige bewegingen of oefeningen te doen. Bijvoorbeeld rekken en strekken. Dit noemen we een cooling-down. U lichaam komt zo tot rust en uw spieren koelen af. Zo heeft u een kleinere kans op spierpijn en stijfheid de volgende dag. Blijf regelmatig sporten.

Heeft u een tijdje niet gesport? Bijvoorbeeld door een blessure of winterstop? Begin dan weer rustig met sporten en ga langzaam steeds iets meer doen. Zeker als u wat ouder bent..

Voeding is erg belangrijk als je aan het sporten bent. Je kunt wel goed bezig zijn met sporten, maar als je er niet goed bij eet, dan zal er ook geen resultaat komen. Voeding is ongeveer voor 60% á 70% van belang voor het resultaat. Het is je brandstof vóór het trainen en zorgt voor het herstel na je training.

Zorg er voor dat je lichaam voldoende proteïnes binnen krijgt voor het herstel. Zeven dagen in de sportschool staan heeft geen zin. Je spieren hebben namelijk 24 – 48 uur nodig om volledig te herstellen van een training. Zonder voldoende rust, hebben je spieren dus geen tijd om te herstellen.

Als je steeds dezelfde oefeningen blijft doen, zullen je spieren hier gewend aan raken en op een gegeven moment niet meer groeien. Zorg dus voor voldoende variatie in je trainingen. Zo worden je spieren elke keer geprikkeld door verschillende prikkels met als resultaat dat ze blijven groeien. Samen trainen kan je veel helpen om het maximale uit je training te halen.

Denk aan dat jullie elkaar kunnen motiveren om net je laatste set af te maken, op de momenten dat je zelf al afgehaakt zou hebben. Ook kan diegene dan gelijk letten op je houding, vorm en tempo. Iedereen heeft zo zijn eigen motieven om te sporten. De één doet het om af te vallen en de ander doet het om zijn spieren groter te krijgen of om gewoon gezond te blijven.

Zo kun je jezelf motiveren om naar het doel toe te werken en voel je voldoening als je het doel ook behaalt. Zodra je je doelen bereikt hebt, stel nieuwe doelen, zodat het sporten variërend blijft. Lees in onze sportdoelenblog hoe je je sportdoelen kunt opstellen. Kortom: door het uiterste uit je training te halen, zul je sneller je doelen bereiken.

Voor advies of hulp kun je uiteraard altijd terecht bij onze instructeurs. Zij helpen je met persoonlijke begeleiding.

Het is niet gemakkelijk om jezelf voor de vierde keer deze week aan te zetten tot een flinke zweetsessie. Met die mindset ga je het ook zwaar krijgen als de gym's hun deuren weer openen – tijd om daar wat aan te doen. Je trekt geen sprint op de loopband zonder eerst warm te lopen.

'Teamsporten, of samen sporten, hebben een motiverende werking,' zegt Abdalla. 'In een groep streef je allemaal hetzelfde doel na.' In de gym heb je genoeg aan een maat die ongeveer hetzelfde traint als jij. Niet alleen is het leuker, je bent ook geneigd om langer door te gaan: mannen die samen sporten, trainen gemiddeld 11 minuten langer.

Het is goed om een soort mantra te hebben die je blijft herhalen. Wat deze mantra is maakt niet uit, zo lang het je maar motiveert. Bedenk de perfecte zin voor jezelf en herhaal deze totdat je er zelf in gaat geloven. Nogmaals: in gedachten. Het is geen goed idee om ‘NO PAIN NO GAIN’ door het krachthonk te schreeuwen.

Andermans prestaties moeten je niet te veel afleiden. Je traint om het beste uit jezelf te halen, niet om als beste te eindigen. Stop met staren naar de gymbro naast je en focus op je eigen spiegelbeeld. Je wilt beter worden? Dan moet je de kracht vinden om alles uit jezelf te halen.

Overtuig jezelf van het feit dat je het kunt, en zie hoe het je lukt. Met gemak. En nu door naar die volgende 2,5 kilo extra. Als je iemand bent die de gym binnenstapt, drie bicep curls doet en de gym uitstapt met biceps als basketballen dan heb je geluk, maar bij de meeste mensen duurt ’t flink wat langer voordat resultaten zichtbaar worden.

Vijf kilo raak je niet binnen een week kwijt. Verbetering is een langzaam proces, maar laat dit je niet van de wijs brengen. Alle mannen in je gym die rondlopen met een sixpack, hadden ook ooit géén sixpack. Het klinkt voor de hand liggend, maar wanneer je bijna tegen een muur aanloopt is het belangrijk om jezelf te herinneren aan de reden dat je sport.

Geen tijd voor fitness? In een eerder deel, sporten combineren met een drukke levensstijl, hebben we je al verteld hoe je sport in je dagelijkse routine kunt integreren. Maar waarom heb je geen zin om te sporten? Hier zijn de vijf meest zinvolle tips om de ongemotiveerde kant van jezelf te overwinnen.

Als je te veel druk opbouwt, heb je misschien nog minder zin om te trainen. Stel jezelf in het begin kleine en realistische doelen. Bijvoorbeeld: "Ik ben van plan elke woensdag 45 minuten te trainen". Als je deze hindernis hebt overwonnen, kun je geleidelijk opbouwen. Motivatie tip 2: vijf minuten, Maak je klaar om te gaan trainen en geef jezelf en je ongemotiveerde zelf slechts vijf minuten de tijd (dat moet iedereen lukken).

Latest Posts

Schildklier Klachten

Published Aug 16, 23
6 min read

Angio-oedeem Schildklier

Published Aug 13, 23
10 min read

Schildklier Hond Gedrag

Published Aug 08, 23
7 min read