Personal Coach Near Me  thumbnail

Personal Coach Near Me

Published Aug 03, 23
10 min read

Heb jij al in jaren niet gesport en wil je heel rustig aan beginnen? Dan is het verstandig om te beginnen met wandelen. Je geloof het of niet, maar wandelen is ook erg gezond voor je. Een kleine wandeling van 20 minuten per dag kan je levensverwachting al met 7 jaar verlengen (bron).

Uit onderzoek blijkt dat het varieert van 18 dagen tot 254 dagen voordat een gewoonte in je systeem zit. (bron). Hierboven beschreef ik dat je niet te hard van stapel moet lopen. Hetzelfde geldt voor deze tip. Zodra de meeste mensen beginnen met een nieuwe sport, lopen ze hard van stapel.

Je wilt beginnen met hardlopen? Je trekt je sportschoenen aan en begint met je hardloopsessie. Maar is dit wel de beste manier? Nee, helaas niet. Iedere sporter doet er goed aan eerst een warming-up te doen. En dit zeg ik niet om het zeggen, er zit namelijk een ware theorie achter.

De dynamische warming-up is degene die je sportprestaties verbetert en de kans op blessures vermindert (bron). Ik hoor je denken: “Oscar, heel leuk maar ik zit niet echt op een warming-up te wachten en dan gooi je er ook nog een warming-up tegen aan die ik niet ken…” Het klinkt moeilijker dan het is.

Bij een statische warming-up doe je rek en strek oefening in een houding en houd je die houding een aantal seconden aan. Bij een dynamische warming-up doe je een soort van rek en strek oefeningen in een bewegende vorm. Waar de statische warming-up je sportprestaties verslechtert, kan een dynamische warming-up je sportprestaties juist verbeteren.

Deze is ideaal voordat je een hardloopsessie begint of een HIIT workout begint. Geloof mij, je doet er je voordeel mee wanneer je een dynamische warming-up doet. Wil je meer weten over een dynamische warming-up? Lees dan het volgende artikel: Deze tip sluit heel mooi aan bij tip #1. Wanneer je de trainingen langzaam opbouwt, krijg je ook meer regelmaat in je trainingen om je conditie op te bouwen.

Wanneer je twee vaste dagen in de week uitkiest om te sporten, dan is het makkelijker om hier een gewoonte van te maken. Op deze manier hoef je niet op de dag zelf te beslissen of je wilt gaan sporten of niet. De kans is veel groter dat je het sporten zult uitstellen tot het einde van de week, om het vervolgens helemaal niet meer te doen omdat blijkt dat het niet uitkomt met je andere afspraken.

Ga doelmatig te werk en onderneem actie. Je weet wat ze zeggen: Schrijf de vaste dagen in je agenda of maak hier een notitie van in je telefoon. Op deze manier plan je alle afspraken daar omheen. Je zult zien dat de gewoonte er na een korte tijd in slijt en dat de drempel om te gaan sporten verdwenen is.

Ten eerste moet je natuurlijk . Iemand die van baan verandert of naar een andere stad verhuist, heeft het perfecte scenario om oude gewoontes te laten vallen en met nieuwe gewoontes in een onbekende omgeving te starten. Natuurlijk hoef je niet zo’n rigoureuze veranderingen door te voeren. Je kunt ook doen.

Geef bijvoorbeeld aan dat je op maandag en donderdag van plan bent om te gaan hardlopen in de avond en dat je deze avonden dus niet kunt afspreken. Als het goede vrienden zijn, dan zullen ze op deze avonden geen afspraken met je maken. Daarnaast kan het een extra stok achter deur zijn omdat ze jou er aan herinneren dat je op die dagen moet sporten.

Studies hebben aangetoond dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt (bron). Denk aan je toekomstige zelf en waar je morgen zou willen zijn! Het klinkt allemaal ontzettend logisch, en toch zijn er veel mensen die dit niet doen. Je hebt besloten om je conditie te verbeteren en wilt dit doen door middel van cardiotraining in de sportschool.

Waarom? De meeste mensen hebben het idee, dat ze hun conditie het beste kunnen opbouwen door middel van hardlopen en hebben het idee dat ze het vaker doen, door naar de sportschool te gaan. Maar het tegendeel is waar. Kies een sport die je leuk vindt en je zult het vele malen langer volhouden.

Zelfs ‘bedsport’ zou ik goedkeuren, maar dan moet je wel wat werk verrichten natuurlijk;) Hou je van zwemmen? Ga dan zwemmen. Hou je van fietsen? Ga fietsen. Hou je van hockey? Ga op hockey. Je snapt mijn punt. Ik heb liever een sport die je de komende tien jaar volhoudt en misschien iets minder actief is dan hardlopen, dan dat je na twee weken al afhaakt omdat je zo nodig die sport moest kiezen die je het zwaarst leek.

Met een vriend of vriendin natuurlijk. Maar naast het feit dat het leuk is, kan het ook heel handig zijn. De (ongezonde) gewoonten van je partner hebben flinke invloed op jouw gedrag (bron). Overweeg daarom om samen met je partner aan de slag te gaan. Wij “mensen” zijn sociale wezens.

Wij kunnen in grote groepen samenwerken zonder dat wij elkaar hiervoor echt leuk hoeven te vinden. Onze hele economie is hierop gebaseerd. We zijn als mensen erg bang om buitengesloten te worden (bron). Ook zijn we als de dood dat andere mensen negatief over ons denken. En dit kun je heel goed toepassen om het opbouwen van een sport (conditie) makkelijker voor je te maken.

En dat gebeurt wanneer jij je sportmaatje teleurstelt om niet te gaan sporten: Je voelt je sociaal verplicht om te gaan sporten Je hebt iemand die ervoor kan zorgen dat je eigen sportprestaties verbeteren door je te pushen Je hebt iemand om je doelen en je problemen aan te vertellen En wanneer ik om mij heen kijk in de sportschool zie ik veel mensen samen sporten en elkaar pushen om net over dat randje heen te gaan.

Al deze positieve herinneringen zorgen ervoor dat je continu blijft gaan. Je bent op dit artikel beland omdat jij je conditie wilt verbeteren. Maar je had waarschijnlijk niet gedacht dat voeding daar ook een rol in speelt. Zoals ik in de inleiding al aangaf wordt je conditie niet enkel bepaald door je uithoudingsvermogen.

En de beste manier om echt fit te worden is door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ken je van die mensen die eerst gaan sporten om vervolgens de verbrande calorieën er weer aan te eten door een stuk chocolade? Je hebt immers gezond gedaan door te sporten dus kun je nu iets ongezonds eten om dit weer recht te trekken.

Sporten is belangrijk, maar een gezond eetpatroon is net zo belangrijk. Dit zou eigenlijk je basis moeten vormen. Om gezond te worden, kun je dus het beste bij je voeding beginnen. Dit is tenslotte de brandstof die je in je lichaam stopt, die je vervolgens weer nodig hebt om te gaan sporten.

Er is een onderzoek geweest waarbij drie verschillende groepen werden getest (bron). Groep A: volgde alleen een dieet Groep B: volgde alleen een sportprogramma Groep C: volgde zowel het dieet als het sportprogramma Bij alle groepen werd gekeken naar gewichtsverlies, BMI, taille-omvang en lichaamsvet percentage. Zoals je misschien wel kunt raden, had de groep die zowel het dieet als het trainingsprogramma (groep C) volgde de beste resultaten.

Zo had groep A, die alleen het dieet volgde 8,5% gewichtsverlies ten op zichtte van 2,4% gewichtsverlies bij groep B. Een dieet volgen zorgde dus voor 3 keer meer gewichtsverlies dan wanneer je enkel een sportprogramma volgde. Zo goed als dezelfde resultaten werden verkregen bij BMI, tailleomvang en daling in lichaamsvet.

Heb je geen idee wat een gezond eetpatroon is? Lees dan eens dit artikel: De kans is groot dat je sporten niet bepaald leuk vindt. Dat is precies de reden waarom je al een lange tijd stil hebt gezeten. Nu jij besloten hebt om je conditie op te bouwen, moet je een aantal keer in de week gaan trainen.

Wat de meeste mensen vervolgens doen is het volgende: “Maandag-en dinsdagavond heb ik niks te doen? Dan zorg ik er voor dat ik deze twee dagen pak om mijn conditie op te bouwen.” Vervolgens zit je de rest van de week met je billen op de bank naar “De Wereld Draait Door ” te kijken om vervolgens maandag en dinsdag weer van start te gaan.

Het is vele malen beter om je conditie op te bouwen door je trainingen over de week te verspreiden. Zo kun je goed herstellen van je eerste training om uit je tweede training weer het maximale te kunnen halen. Train bijvoorbeeld maandag en donderdag of dinsdag en vrijdag. Houdt er rekening mee dat je minimaal 48 uur rust hebt voordat je aan de volgende training begint.

Zo is hardlopen een goedkope sport. Maar houdt er wel rekening mee dat je moet investeren in een paar goede hardloopschoenen. En deze kunnen aardig in prijs oplopen. Denk dan niet, ik ren wel gewoon met schoenen die ik thuis heb staan, want dat gaat geheid verkeerd. En blessures wil je voorkomen, anders lig je straks weer een paar maanden uit de roulatie.

Dan kun je denken aan touwtje springen. Hierbij is enkel een springtouw nodig. Geen sportschool abonnement, geen dure schoenen en geen dure sportkleding. De manier om dan het snelst een conditie op te bouwen is door een hoge intensiteit interval training te doen. Wat dit precies is leg ik je bij de volgende tip uit.

Denk hierbij aan: voetbal, hockey of een vechtsport. Het leuke van deze sporten is dat je traint met andere mensen waardoor je vaak meer uit je training haalt. Hierbij heb je in principe geen sportmaatje meer nodig. Aantal jaren geleden maakten veel mensen nog gebruik van lange duurtrainingen om hun conditie op te bouwen.

Zodra iemand zijn conditie wilde verbeteren kwamen de hardloopschoenen uit de kast en begon je lange afstanden te hardlopen. Maar tegenwoordig is een ander soort training veel bekender geworden, genaamd: HIIT blijkt uit onderzoek net zo effectief of zelfs effectiever te zijn voor het opbouwen van conditie in vergelijking met duurtraining (bron) (bron).

Reguliere cardio kenmerkt zich door het rennen of lopen op een consistent tempo gedurende een lange periode. Het reguliere advies bij een duurtraining zoals hardlopen, is om op zo’n 70-80% van je vermogen (VO2max= 70%) jezelf in te spannen. Bij HIIT geef je letterlijk de volle 100% (VO2max= 100%) om vervolgens tijdens een korte pauze op adem te komen.

Als je geen teamsport kiest en voor jezelf wilt gaan trainen dan is de kans groot dat je niet weet hoe je dit allemaal moet doen in je eentje… Gelukkig zijn daar de apps die je te hulp schieten. Voor bijna alle denkbare categorieën zijn er apps beschikbaar. Wil jij je conditie opbouwen door te gaan hardlopen, dan zijn er vele hardloop apps beschikbaar die je hierbij op weg helpen.

Daarnaast geeft ze je verschillende tips over hoe je blessures voorkomt en hoe je moet ademhalen. Heb je de 5 kilometer overwonnen, dan kun je vervolgens doorgaan voor de 10 kilometer. En dit alles met haar prachtige Vlaams accent. Helaas is deze app niet gratis. Voor de 5 kilometer workout van 10 weken betaal je 3,99 euro.

Het probleem over het algemeen is dat de meeste mensen alleen geen idee hebben hoe ze moeten trainen. Veel oefeningen worden met een verkeerde houding uitgevoerd waardoor snel blessures ontstaan. Ben je bereid om veel geld te betalen? Dan raad ik jou aan om een personal trainer in te huren.

Zo bestaat de “Virtuagym” Fitness app. Virtuagym heeft meer dan 2000 oefeningen die je in de sportschool kunt uitoefenen. Deze zijn allemaal gericht op het opbouwen van spiermassa. Het geeft je veel inspiratie voor nieuwe oefeningen en laat je precies zien hoe de oefening moet. Hierbij kun je toch afkijken hoe een bepaalde houding tijdens het uitvoeren van een oefening hoort te zijn.

Latest Posts

Schildklier Klachten

Published Aug 16, 23
6 min read

Angio-oedeem Schildklier

Published Aug 13, 23
10 min read

Schildklier Hond Gedrag

Published Aug 08, 23
7 min read